čtvrtek 5. června 2014

Nancy Bilyeauová - Koruna (The Crown)

Tower v Londýně bylo obávané vězení pro hříšníky z vyšších vrstev. Sloužil jako popraviště, zvěřinec, mincovna a observatoř. Tower je považován za nejstrašidelnější místo Anglie, kde se prý v noci zjevují duchové popravených a umučených. Jak se zrovna sem dostala novicka Joanna z dartfordského převorství??


Joanna je sice urozeného původu, ale jak mohla zhřešit tak moc, že byla poslána na nejobávanější místo? Kde se popravují vrazi a politicky nepohodlní lidé? Jednoduše. Její sestřenice Margaret a zároveň nejlepší kamarádka z dětství má být upálena za údajné podněcování lidí ke vzpouře proti králi. Joanna nedokázala snést, že Margaret zemře sama a bez přítomnosti člověka, který by se za ni pomodlil. Proto se vydala na popravu tajně, utekla, protože dominikánský řád zakazuje novickám i jeptiškám opustit zdi kláštera. Věděla, že za toto bude přísně potrestaná, ale nemohla jinak. 


Zaslechla jsem rozzuřený řev davu a otočila jsem se. Otec se znovu uvolnil ze sevření a utíkal k Margaret. Těsně předtím, než ho jeden z vojáků dostihl a udeřil zezadu tyčí do hlavy, vytáhl otec cosi z kabátce. Něco malého. Viděla jsem, jak se kácí na kolena, ale ještě ten tmavý balíček stihl odhodit do plamenů, které se šplhaly vzhůru po Margaretině svíjejícím se těle. 
O pár vteřin později se ozvala ohlušující rána, jako kdyby do země udeřil tucet blesků. 

Joanna nevěděla, že otec plánuje něco takového. Otec vhodil do ohně střelný prach, aby Margaret ušetřil pomalého a velice bolestivého umírání. Joanna plakala, volala, ať jejímu otci neubližují. A těmito výkřiky na sebe upoutala pozornost a kvůli tomu ji i s otcem obvinili z výtržnictví. Odvezli je do Toweru, ale každého uvěznili zvlášť. Nevěděli o sobě. Joanna musela čelit nepříjemným výslechům a obhajovat jak sebe, tak i otce. Nechápala proč je tady tak dlouho drží. Jednoho dne ji navštíví biskup Stephen Garnier a chce ji využít pro pátrání po posvátné koruně krále Athelstana. Posílá jí zpět do kláštera, kde by se koruna měla nacházet. Aby si zajistil, že Joanna bude k němu loajální a nikomu nic neprozradí, při odchodu ji ukáže jak mučí otce. Podaří se Joanně najít korunu a zachránit tím otce? 




Zajímavosti

Koruna - historický román s detektivními prvky je sice Nancy Bilyeauové první knihou, ale byla nominovaná na cenu „Ellis Peters Historical Dagger Award” udělovanou Crime Writers Association za nejlepší detektivku roku.

Postavy

Bavilo mě sledovat vývoj Joanny. Z urozené paní se stala novicka, posléze se dostala do vězení a nakonec pátrala po největším pokladu z této doby. Prostřednictvím Joanny můžeme nahlédnout do života klášterní novicky a jak přísné předpisy panují v klášteře. 

Shrnutí

Mezi můj nejoblíbenější žánr patří historické romány a když ještě obsahují prvky detektivky je to pro mě jasná volba. Kniha zachycuje velké krutosti této doby a hlavně jsem hltala pasáže z Toweru. V půlce knihy bylo hlavně pátrání po koruně a to mě lehce nudilo, bylo tam hodně popisů. Ale někdy neuškodí se dozvědět něco z historie a na konci románu je uvedeno odkud autorka čerpala informace. Opravdu jsem si užila detaily života v převorství v kombinaci s tajemstvím. 

Koruna je první díl z trilogie, následující druhý díl s názvem Kalich je plánovaný na listopad 2014. Rozhodně si ho nenechám ujít.



Thriller The Crown


1 komentář: