pondělí 10. března 2014

Lisa Jackson - Noc předtím

Caitlyn se ráno probudila s velkou bolestí hlavy a jako každý s kocovinou si přísahá, že už nikdy nebude pít. Druhý by si dal prášek, osprchoval se, vyspal se a druhý den by bylo všechno v pořádku. Jenomže dál to pokračuje jinak než u ostatních. Všude kolem ní jsou cákance krve, na záclonách i koberci. Čí je to krev? Proč má na zápěstích řezné rány? Pokusila se zase o sebevraždu?



Naposledy si pamatuje, že se večer měla sejít se sestrou, ale ta na schůzku nepřišla. Ví, že se opila, ale jak se dostala domů a proč je kolem ní taková spoušť, to si už nepamatuje. Kdyby tolik krve patřilo jí, asi by byla dávno mrtvá. Jako kdyby toho nebylo málo, vzpomene si na sen, který se jí zdál o Joshovi. 

Josh je ve své pracovně, ale nehýbe se. Ne. Je zhroucený na stole, paže vedle těla, hlavu obrácenou čelem ke dveřím. Z rukou mu kape krev, tvoří loužičky na koberci. Má otevřená ústa, je hrozně bledý, zírá na ni vytřeštěnýma očima, které nemrkají.
Caitlyn zalapala po dechu. Proč teď myslí na Joshe? Vidina jeho bílého obličeje se jí znovu objevila před očima. Proč si ho představuje mrtvého?
Protože včera by měla tvá dcera narozeniny.
Protože se ten hajzl s tebou rozvedl.
A protože tě chtěl zažalovat za usmrcení z nedbalosti. Vašeho dítěte. Tvé holčičky.

Ze začátku si myslí, že to jsou jen její představy. Je možné, že by mu smrt přála? Nebylo by divu, rozvádí se a dávno spolu nežijí v jedné domácnosti. Dokonce má Josh novou přítelkyni. Vše se změní, když policie Caitlyn oznamuje, že je Josh mrtvý a ona se stává hlavní podezřelou. Byla by toho Caitlyn schopná? Jenomže to není jediná neobjasněná smrt v rodině. Stíhá je jedna katastrofa za druhou a zdá se, jako kdyby byli prokletí...

„Jsou chvíle, kdy nemůžeme důvěřovat nikomu. Vlastně začnete pochybovat, jestli můžete věřit alespoň sami sobě.”



Thriller od známé Lisy Jackson začíná prologem, který nezačíná pokojně jako u ostatních knih. Aspoň u těch, které jsem za poslední dobu přečetla. Není tam popis přírody a dlouhé řádky uvádějící nás postupně do děje. Začíná to rovnou vraždou, která ve mě vyvolala hodně otázek a musela jsem vědět, jak to bude dál. První kapitola není o moc klidnější a vlastně tady nečekejte oddychové čtení. 

Postupem stránek jsem si čím dál víc říkala, je v této rodině vlastně někdo normální? Možná je tam moc tragédií, proto je moje hodnocení 4 body z 5. Rozhodně je dobré, abyste četli knihu pozorně a vnímali každý detail. Protože každá maličkost nám může prozradit, kdo vraždil. Přiznávám se, netušila jsem to. Podezřívala jsem každého, akorát mi nebyl jasný motiv. Pro peníze, pomstu? Nebo je v tom něco jiného? 

Děkuji nakladatelství Domino za recenzní výtisk.

Autor: Lisa Jackson
Název knihy: Noc předtím
Originální název: The Night Before
Žánr: Dobrodružství, napětí, thrillery
Nakladatelství: Domino
Vazba: Vázaná
Počet stran: 424



Recenzi na další knihu od Lisy Jackson - Nechtěj nic vědět naleznete ZDE


Lisa Jackson přišla ke spisovatelské profesi čirou náhodou. Nezačala psát proto, aby naplnila své literární ambice, ale aby zaplnila smysluplnou činností volné večery.

Svého rozhodnutí nemusela vskutku nikdy litovat. Každá její novinka se bezprostředně po vydání ocitá na špičce žebříčku nejprodávanějších knih nejen v domovských Spojených státech, ale i ve třicítce dalších zemí.

3 komentáře:

  1. Už se na ní moc těším! Nechtěj nic vědět se mi moc líbilo, tak jsem zvědavá i na tuhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna se chystám na knihu Hrobař (2. kniha ze série Savannah), strašně se těším:) Klidně pak dej vědět, jestli se ti líbila Noc předtím, jsem zvědavá na tvůj názor:)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku si musím přečíst!! Moc se na to těším :-))

    OdpovědětVymazat