úterý 29. října 2013

Táňa Keleová-Vasilková: Druhá

Dokážete opustit partnera kvůli nevěře? Spojují vás děti, dům, společné konto a doteď jste spolu řešili jen maličkosti. Možná mu odpustíte, ale co když vás podvede znovu?

Druhá je typický příběh milostného trojúhelníku a jak se tak stává, i šťastné manželství má trhliny. Robert má dvě krásné děti a manželku Alenu, které vadí jeho pozdní příchody z práce. Nemá čas na děti a víkend uteče až moc rychle. Proto se vydávají na deset dní na dovolenou, aby si všechno vynahradili. Na dovolené si odpočinou a Alena doufá, že teď už bude všechno v pořádku.

Bohužel rodinná idylka netrvá moc dlouho, Robert chce jít rovnou z letiště do práce. Vůbec ho nenapadne, že by měl pomoci Aleně s dětmi a zavazadly. Vidí jen práci, za kterou se skrývá prsatá blondýna Daniela. Jenomže brzy se stane neštěstí, díky kterému si uvědomí, co je pro ně v životě nejdůležitější.


„Šimonek má nádor na mozku. Zítra ho budou operovat."Robert na manželku vyjeveně zírá, jako by nerozuměl, nechápal... Potom se jako hadrový panák složí na volnou židli a tvář skryje v dlaních. Alena se na něj dívá a hlavou jí bleskne: Kvůli čemu jsme se vlastně na letišti pohádali? A proč? Vždyť o nic nešlo... Ani na letišti, ani předtím. Teď ale jde o zdraví našeho milovaného syna. O to nejcennější...

Robert se v zápalu výčitek chladně rozejde s Danielou, měl to udělat už dávno. Daniela nechápe, jak ji mohl po třech letech tak odkopnout, a zrodí se v ní nápad. Kdyby jen jeho manželka tušila.... Dokáže být tak krutá a zničit jedné nic netušící ženě manželství? 

Nevěra existuje celosvětově, od počátku věků a celkově je špatná. Hodně žen by ji odpustily pro zachování rodiny, ale je to správné řešení? Přemýšlela jsem, jak bych se v takové situaci zachovala já, a nevím, jestli bych to zvládla tak dobře jako Alena. Obdivuji ji, že se nezhroutila a dokázala bojovat za lepší časy. Ale Druhá není jen o podvádění, je to příběh plný odpuštění, odvahy jít si za svým snem a porozuměním.

Autorčiny knihy jsou typické příběhy ze života, ale co na nich oceňuji - nepředvídatelnost konce příběhu. Ano, někdy jsem tušila, jak to bude dál. Ale pak se ukázalo, že jsem v půlce knihy a říkám si, vždyť už to nějak dopadlo - co bude dál? Dokázala jsem si u čtení příjemně odpočinout a zapomenout na své vlastní problémy. Kdyby si všichni tak pomáhali, jak v knihách této autorky - byl by svět asi dokonalý. Z této knihy si odnáším naději, že i to špatné má nějaký smysl a může se obrátit v dobré.



Autor: Táňa Keleová - Vasilková 
Název: Druhá
Nakladatelství: Noxi
Počet stran: 301
Rok vydání: 2013
Žánr: Společenské romány
Vazba knihy: Vázaná



Žádné komentáře:

Okomentovat