čtvrtek 5. září 2013

William Paul Young - Křižovatky

Pro něj to byla jen hra. Toužil se pomstít. Manželka vyšla z prvního rozvodu s hlavou vztyčenou, tak si ji vzal podruhé. Proč? Aby ji mohl po dvou dnech dát rozvodové papíry a totálně ji zničit...

Bohatý a úspěšný podnikatel nevedl zrovna šťastný život. Ale dá se říct, že za některé věci si mohl sám. S bratrem se nebavil, díky své povaze a kvůli tomu, jak moc ublížil své rodině, ztratil svou dceru a byl sám. Ne, že by mu to vadilo. Vedl tvrdě svůj podnik a bavil se tím, že se ho zaměstnanci bojí. Trpěl paranoidními představami, že ho někdo sleduje a zhoršily se mu bolesti hlavy. Během jednoho záchvatu migrény si způsobí velká zranění. Arogantní, hněvem a bolestí naplněný Tony Spencer skončí v nemocnici v kómatu.

Jeho duše se ocitá mezi životem a smrtí, na neznámém místě. Tam se postupně setkává se třemi lidmi - s Ježíšem, Jackem a Duchem svatým. Ti mu mají pomoci vidět vše ve správném světle a zavedou ho do zpustlé zahrady, která má představovat jeho duši.



„To nemůže být pravda, to prostě nemůže,” kvílel a pohledem se vyhýbal tomu muži Ježíši. Pak se mu odněkud z hloubi vydral výkřik: „Já nechci, aby to byla pravda!” Žadonil: „Prosím, řekni mi, že to není pravda. Copak je tohle všechno, co jsem? Nemocná a žalostná lidská troska? Je tohle všechno, co je můj život? Jsem snad snad tak ošklivý a odporný? Prosím řekni mi, že to není pravda.”

Nemůže se vyrovnat se vším, co vidí a trápí ho to. Jak moc zkažený a špatný člověk je. Tony zanevřel na boha, protože mu umřel 5 letý syn a z jeho smrti obviňoval Boha. Dostal šanci, aby přehodnotil celý svůj život a i když si to zatím nedokáže představit - stát se lepším.


Ježíš se natáhl a vzal Tonyho za ruku. „ Dar, o němž jsem předtím mluvil, Tony, spočívá v tom, že na cestě, kterou podnikneš, se můžeš rozhodnout, že fyzicky uzdravíš jednoho člověka, ale pouze jednoho, a až si toho jednoho vybereš, tvoje pouť skončí.” 

„ Já můžu někoho uzdravit? Chceš mi říct, že dokážu uzdravit, koho budu chtít? ” zeptal se zaskočený tou představou.


Tony se ocitá na cestě, která ho vede k rozhodnutí - má uzdravit sám sebe? Ze začátku je o tom přesvědčený, ale postupem času a díky možnosti nahlédnout do života jiným - se změní k lepšímu a uvažuje úplně jinak. Pomůže malé holčičce, která trpí leukémií? Nebo převládne jeho sobeckost?

Křižovatky jsou vlastně o ztraceném člověku, který kopal kolem sebe a byl naštvaný na celý svět. Hlavní hrdina nám z mého pohledu má ukázat, že i když je někdo špatný, může se změnit. Příběh je plný sebepoznání, lásky, vykoupení a odpuštění. Autor nevnucuje svou víru, ale nechává na každém, aby si vytvořil svůj názor. 

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Nebylo to tím, že by mě nudila, ale pasáže zabývající se náboženstvím jsem si musela přečíst dvakrát - zamyslet se nad určitou situací, myšlenkou. Možná to byl i záměr autora, nenuceně nám pomoci zamyslet se nad vlastním životem a poskytnout nám informaci, že smrtí to nekončí. Určitě bych vám ji doporučila k přečtení a vaše hodnocení bude záviset na tom, jestli jste věřící, nebo ateisté.



Žádné komentáře:

Okomentovat