sobota 10. srpna 2013

Sofia Caspariová - V zemi korálového stromu

Touha mít v životě víc než jen kousek půdy je nalákala cestovat do Nového světa. Celé rodiny se stěhovaly za slibem lepšího života a byli ochotní cestovat někdy i týdny přes moře. V zemi korálového stromu je kniha o chudých i bohatých lidech, kteří bojovali nejen za lásku, ale i o čest a živobytí. Někdy nastanou situace, kdy je jedno, jestli máte peníze nebo ne. Tato kniha je také o tom, jak těžké je se přizpůsobit se v cizí zemi a sehnat si práci.

Hlavní hrdinkou je Anna, která jako jediná z rodiny musela zůstat v rodné zemi a vydělat si na lodní lístek do Ameriky. Po nějaké době se jí podařilo sehnat peníze, ale bohužel jen do nejchudší kajuty. Na lodi se seznamuje s Juliem a Viktorií, kteří ji pomáhají překonat dlouhou a namáhavou cestu lodí. Během cesty zažívá nejedno dobrodružství a cítí, že začíná na Julia myslet víc, než je jí milé. Vždyť je vdaná za Kaleba! Anna je plná očekávání, jak na tom je její rodina a manžel je. Zvládli vybudovat nový domov a jak jsou na tom s prací?


Loď doplouvá do svého cíle a zde se na chvíli rozdělují cesty hlavních hrdinů. Anna najde rodiče a nemůže uvěřit, co se s nimi stalo. Otce nachází opilého, přitom otec nikdy nepil! Kde jsou její bratři a co se stalo s jejím manželem? Anna se nachází v situaci, kdy bude muset vyhledat své přátele z lodi a požádat o pomoc.

Román se nezabývá jen Annou a Juliem, ale ukazuje i životní příběh Viktorie. Viktorie je opak Anny, má vše, na co si jen vzpomene. Za manžela si vzala bohatého Humberta, s kterým se seznámila v Paříži. A přece jí něco trápí, den je jako každý jiný a vztah s manželem jde ke dnu. Nudí se a jednoho dne potkává při projížďce na koni Pedra. Ani netuší, jak se jí změní od této chvíle celý život.



"Kdo jste?" zeptala se Viktoria pevným hlasem.
"Pedro Cabezas, seňoro Santosová," znovu se uklonil.
Jak to, že ji zná? Viktoria se zatvářila podezíravě, byla si však už v této chvíli naprosto jistá tím, že mu může důvěřovat. Připadalo jí, že konečně potkala v této zemi někoho blízkého. V žádném případě nenechá Pedra odejít.


Musím napsat, že mě tato sága přímo dostala. Děj je napsán tak, že si dokážu přesně všechno představit. Autorka dokázala kromě zajímavého děje tří hlavních postav vytvořit i neméně zajímavé postavy, které prostě čtenáři přirostou k srdci. 

Nejvíc mě zaujala Anna, tolik toho musela prožít a když už si myslím, že bude konečně šťastná, tak pro ni má život připravenou další překážku. Ze všech postav mi vadila nejvíc tchýně od Viktorie. Fakt ta mi doslova pila krev a budu doufat, že takovou ženskou nikdy nepotkám.

Co napsat na závěr? Ani slovy se nedá popsat, jak moc se mi tato kniha líbila. Spíš si myslím, že V zemi korálového stromu musíte přečíst. Stojí za to! 




Žádné komentáře:

Okomentovat