sobota 10. srpna 2013

Sabine Ebertová - Sen porodní báby

Autorku Sabine Ebertovou nemusím jistě dlouho představovat, získala si mnoho fanoušků a na poslední pátý díl jsme netrpělivě čekali. Napsala ságu o porodní bábě Martě Tajemství porodní báby, Osudy porodní báby, Rozhodnutí porodní báby a Kletba porodní báby. Sen porodní báby vám nedá vydechnout a nebudete moct knížku odložit. Aspoň u mě to tak bylo u všech dílů a středověk je vylíčený tak, že je člověk rád, že žije v současnosti.


V Míšeňské marce i nadále vládne krutý markrabě Albrecht a všichni se mají před ním na pozoru. Dosáhl toho, o co usiloval tak strašně dlouho a stejně není spokojený. Má se vrátit jeho bratr Dietrich z křížové výpravy a on musí naplánovat, jak na něj nejlépe zaútočit. Navíc pořád se mu nedaří se Žofií zplodit syna a to ohrožuje jeho vysoké postavení. 

Martin syn Thomas bojoval po boku Dietricha ve Svaté zemi a vrací se zlomený na duši. Kdo by také zvládl vidět tolik mrtvých lidí, vypálených vesnic a tolik hrůz? Když Albrecht zaútočí na Dietricha, nemá Thomas jinou možnost než znovu sáhnout po zbrani a bojovat za svého pána. 

Albrechtova družina obléhá hrad a snaží se všemi způsoby bratra zastrašit. Dietrich se dozvídá, že má v nejbližších dnech přijet posila pro Albrechta a ví, že by to byl jejich konec. Rozhodne se využít nabídky durynského lantkraběte o pomoc a vydává se za ním tajným východem.
Ten od něj požaduje, aby se zasnoubil s jeho dcerou. Je to vysoká cena, protože Dietrich už dávno tajně miluje Martinu dceru Kláru....


„Miluju vás nadevše... bez jakékoli podmínky," zašeptala Klára. „Ale musíte se zasnoubit s Juttou Durynskou, aby zdejší lidé přežili. Potřebujete mocného tchána," dodala, i když jí srdce krvácelo. „Ale než se svatba bude moci za pár let uskutečnit, jsem ochotna... pokud vám to usnadní rozhodování... oddat se vám. Nikoli však jako manželka, to je nemožné, nýbrž jako vaše milenka." Zadívala se mu pevně do očí. „Jsem připravena nést všechny následky."
„Kláro," vydechl Dietrich zcela odzbrojen. „Myslíš, že bych na tebe uvalil takovou hanbu? Tolik tě miluju, tolik po tobě toužím, ale něco takového... Jak bych mohl na onom světě předstoupit před tvého otce? Mám snad tvému nevlastnímu otci a tvé matce oplatit jejich věrnost tím, že o tobě lidé budou mluvit jako o mé... děvce?"


Je to úžasně čtivá sága z 12. století. Autorka dokonale vystihla, jak se v tuto dobu žilo, co všechno šlechta mohla a jak na tom byl obyčejný člověk. Kdo má rád historické romány, určitě by si měl přečíst všech 5 dílů. Sen porodní báby má přes 600 stran a přesto jsem to přečetla velmi rychle. Škoda, že je to poslední díl. Někdy se stává, že koupíte první díl série a s každým dílem vaše nadšení opadá. U této autorky se vám to rozhodně nestane. Doporučuji nevynechat doslov, tam je vysvětleno, co je podle pravdy a co je domyšleno. 


Žádné komentáře:

Okomentovat